27 iulie 2011

Cum planifici o excursie cu copiii

Concediile alaturi de parinti, cu masina incarcata pana la refuz de bagaje si cu aceleasi casete vechi rulate de casetofonul hodorogit sunt unele dintre cele mai frumoase amintiri ale copilariei pentru unii dintre noi.
Asa am vazut tara in lung si in lat, timp in care ne-am confruntat cu probleme de motor, am stat la hotel, vila, cort si chiar camere inchiriate la manastire, am facut excursii de-o zi pe munte cu rucsacii in spate si am invatat sa identificam specii de plante si animale.

Excursiile in familie au farmecul lor si, desi sunt ceva mai greu de organizat, promit aventura si amintiri. Desi, la prima vedere, par de cosmar pentru parinti, pot deveni unele dintre cele mai reusite vacante petrecute in familie.

1. Nu plecati la drum fara un plan
Cand ai copii nu mai este la fel de usor sa sari in masina si sa pleci incotro vezi cu ochii, gandindu-te ca ceva ceva tot va aparea. Stabiliti un traseu impreuna cu copiii, astfel incat acestia sa fie incantati de perspectiva vizitarii unor anumite obiective. Stabiliti totodata si opririle de pe traseu. Ideal ar fi sa puteti opri intr-un loc placut la fiecare doua-trei ore de mers pentru a pastra interesul copiilor.
In timpul calatoriei, dati-le copiilor cate o harta pe care sa urmareasca traseul. Astfel pot vedea unde sunt si cat mai este pana la destinatie. In plus, incurajati-i sa aleaga ei urmatorul punct de oprire.

2. Profitati cat mai mult de fiecare oprire
Incercati sa opriti intr-o zona cu verdeata (marginea padurii, campie, parc), unde copiii sa poata alerga in voie. O alta optiune este sa opriti in puncte turistice si sa vizitati diferite obiective. desi dureaza putin mai multe, aveti ocazia sa pastrati mici amintiri (o carte postala, un bilet de intrare la o gradina botanica etc.) cu care sa realizati, impreuna cu cei mici, un albun de vacanta.

3. Nu exagerati cu distantele
Ganditi-va cat de dificil este pentru un adult sa petreaca 10 ore in masina, chiar si atunci cand opriti pe parcurs. Or pentru copil, este mult mai greu. Copiii se plictisesc usor, devin irascibili. In jur de 6-7 ore petrecute in masina sunt mai multe decat suficiente pentru un copil. Prin urmare, in cazul in care aveti de parcurs o distanta mai mare, este ideal sa o impartiti pe doua-trei zile cu oprire de o noapte pe traseu.

4. Stabiliti programul in functie de nevoile copiilor
Fiecare parinte stie programul de masa si de somn al celor mici astfel incat poate decide cand e mai bine sa plece la drum. Unii parinti prefera sa conduca noaptea, in timp ce copiii dorm, insa specialistii avertizeaza soferii nocturni cu privire la pericolul accidentarilor cauzate de oboseala si adormitul la volan. In plus, in timpul zilei copiii pot urmari traseul.

5. Pregatiti modalitati de a-i distra pe copii
Luati cu voi carti in format audio, CD-uri cu muzica, harti, jocuri, carti cu benzi desenat sau orice altceva le place celor mici. Acestea ii vor tine ocupati pe parcursul calatoriei. Puteti impacheta o astfel de gentuta personalizata pentru fiecare copil, in care sa adaugati pe traseu mici surprize pe care cei mici sa le astepte entuziasmati in fiecare zi.
In plus, pe traseu incurajati-i sa se uite pe geam si sa identifice judetele de pe numerele de inmatriculare ale masinilor din trafic, numele localitatilor, diferite animale, sa numere vagoanele trenurilor cand asteptati la bariera etc.

6. Nu uitati de mancare si bauturi pentru cei mici
Lipsa de activitate creste sansele ca cei mici sa inceapa sa ceara cate ceva de rontait. Pregatiti sandviciuri pentru drum si impachetati cele necesare pentru un picnic. Nu uitati sa raciti apa, ceaiul sau orice altceva prefera copiii si sa le pastrati la o temperatura potrivita pentru drum.

Sursa articol: http://smartwoman.hotnews.ro/Cum-sa-planifici-o-excursie-cu-copiii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu