21 septembrie 2011

Cluj Arena, stadionul învelit în fuselaj de avion

Are 30.000 de locuri, un design futurist, scaune exact ca pe Allianz Arena, din Munchen, dar cel mai mare atu al noii arene este calitatea impecabil? a gazonului. Se va putea juca pe orice vreme, pe ploaie torential? sau la -25 de grade 

Noul stadion al Clujului se poate distinge cu lejeritate din avion, de la zece mii de metri altitudine. Acoperit cu un material care îl face sa semene cu un imens OZN, în culoarea inoxului care luceste orbitor în soare, Cluj Arena este aproape de finalizare si va fi inaugurat la 1 octombrie. 


Stadionul va fi al doilea din România, ca marime, dupa National Arena. Cu 30.000 de  locuri, Cluj Arena va face parte din lista stadioanelor omologate de UEFA pentru disputarea meciurilor internationale, fapt ce va face din Cluj un pol de atractie sportiva pentru aceasta zona a Europei.   

Noua arena sportiva este situata pe locul batrânului stadion Ion Moina care a fost demolat în cursul anului 2008. Tot atunci s-a luat decizia de a se consturi un stadion nou, care sa îndeplineasca toate criteriile impuse de FIFA si UEFA. În plus, tot în zona Primaria Cluj Napoca a demarat deja lucrarile la noua sala de sport a orasului care va face parte integranta din noul complex sportiv, similar cu ceea ce se întâlneste în parcul olimpic "Olimpia Park" din Munchen. Sala de sport va avea o capacitate de 7.200 de locuri si va costa doar 2,5 milioane de euro.

Suprafata de joc ascunde în subteran o adevarata uzina
Stadionul din Cluj are deja montat un gazon asa cum sunt cele de pe stadioanele din Africa de Sud, unde s-a defasurat Campionatul Mondial din Africa de Sud. Specialistii au montat si un sistem de drenare, în timp ce gazonul va fi încalzit cu senzori si termostate. 


"Exista un sistem de drenaj principal, transversal, din zece în zece metri, si un drenaj secundar longitudinal, la fiecare 1,5 metri. De asemenea, gazonul va avea un sistem de irigatie performant, complet automatizat. Suprafata de joc va fi prevazuta cu un sistem de încalzire automatic Heatfle, realizat la comanda în Danemarca, compus din sase zone controlate independent, cu senzori si termostate pentru fiecare zona, aparatajul fiind de productie Moeller", se mentioneaza în prezentarea pusa la dispozitia presei de Consiliul Judetean Cluj. 


Noul gazon al Cluj Arena este o adevarata uzina, ceea ce permite desfasurarea meciurilor de fotbal pe orice tip de vreme sau anotimp. Sub gazon, specialistii au instalat 9.000 de metri de tubulatura pentru sistemul de drenaj, 260 metri liniari de tubulatura care va colecta apa de ploaie, 24 de aspersoare pentru irigatii si 49 de kilometri de cabluri pentru încalzire. 


Stadionul este învelit în culoarea fuselajului de avion
Tribunele nolui stadion vor putea gazdui 30.596 spectatori. Scaunele au fost construite de o firma din Orastie si sunt montate în prezent în proportie de 98%, fiind similare cu cele care exista pe celebrul stadion munchenez Allianz Arena. 


Finisajul exterior a fost conceput de arhitecti astfel încât stadionul sa se încadreze cât mai bine cu Parcul Central care se afla în apropiere. Anvelopa exterioara a fost proiectata astfel încât sa reflecte lumina soarelui precum si culoarea verde a coronamentului copacilor din zona. 


"Mai sunt de efectuat lucrari la finisajele exterioare si la 1 octombrie vom face o inaugurare pentru public. Vom lasa oamenii sa stea pâna la miezul noptii sa se bucure de noul stadion", spune Victor Popa, purtator de cuvânt al Cluj Arena. 


Costul total al Cluj Arena va fi de aproximativ 40 milioane de euro, dupa ce, în prima faza firmele care îl construiesc au câtigat licitatia pentru doar 28 de milioane de euro. Ulterior, din cauza unor lucrari suplimentare, costurile au fost majorate cu 12 milioane de euro. Costurile totale ajung la 40 de milioane de euro.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu