22 februarie 2012

O noua materie in scoala

Tinerii aflati in primii ani de munca sunt principalele victime in accidentele de munca din cauza faptului ca nu-si cunosc drepturile pe care le au ca si angajati, potrivit autoritatilor.

Ministerul Educatiei, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inspectia Muncii au semnat, miercuri, protocoale de colaborare pentru cresterea sanselor de ocupare a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, dar si pentru pregatirea tinerilor care urmeaza sa intre pe piata muncii in domeniul legislatiei muncii.

Inspectorul general de stat de la Inspectia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat ca semnarea protocoalelor intre cele trei institutii este extrem de importanta, deoarece in practica s-a constatat ca tinerii devin primele victime in accidente de munca dim cauza faptului ca nu isi cunosc drepturile.


Astfel, datele statistice arata ca 64,5% dintre victimele accidentelor de munca sunt tineri aflati in primii cinci ani de activitate, 20%a dintre ei fiind in primul an de activitate. Alti 29,1% au intre unu si trei ani de activitate. In opinia inspectorului general de stat, o materie privind legislatia muncii, sanatatea si securitatea in munca ar trebui sa fie obligatorie. "Acesti copii ies din liceu si nu stiu cui sa se adreseze pentru a obtine un loc de munca, nu stiu ce inseamna un contract de munca si nu stiu ce semneaza si cad astfel victime in accidente de munca sau in relatia cu angajatorii", a declarat Dantes Nicolae Bratu.

Secretarul de stat din Ministerul Educatiei, Oana Badea, a declarat ca protocolul incheiat miercuri prevede un set de actiuni in beneficiul celor care isi cauta loc de munca, dand posibilitatea fiecarui viitor angajat sa stie ce drepturi si responsabilitati are. "Protocolul prevede caracterul optional al acestei discipline. De altfel, trebuie sa precizam ca, in ce priveste invatamantul profesional si tehnic, si in acest moment elemente de legislatia muncii exista cuprinse in curriculum. Sa nu uitam ca procesul de modernizare a curricumului incepe din 2012 in sistemul de educatie iar acest parteneriat avertizeaza cu privire la importanta pe care trebuie sa o acordam in zona invatamantului profesional si tehnic acestei dimensiuni", a declarat secretarul de stat de la MECTS.

Oana Badea a precizat ca elevii vor invata legislatia muncii, ce prevede Codul muncii si care le sunt drepturile atunci cand merg sa se angajeze. "Zona in care intram in principal este zona liceului, pentru ca acolo vorbim de invatamant profesional si tehnic. Asta nu inseamna ca elemente care tin de o constructie intreaga nu pot sa intervina chiar de la prima treapta de scolaritate. Elemente de tip ludic, intuitiv pot sa fie inclusiv in invatamantul primar. Nu eliminam nici forta pe care o au orele de dirigintie din clasele V - VIII. Si acolo exista bucati intregi destinate unui astfel de tip de educatie", a mai spus Badea.
Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Nicolae Ivaschescu, a subliniat ca este foarte important ca tinerii sa stie ce este un contract de munca si, prin urmare, ce semneaza atunci cand merg sa se angajeze. Presedintele ANOFM, Elvira Andronescu, a precizat ca acest parteneriat a aparut dintr-o nevoie reala, mentionand ca lipsa de informare si de comunicare a dus la situatia actuala, cand un numar important de tineri nu au locuri de munca.

Sursa articol

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu