4 mai 2012

Noaptea Muzeelor - 19 Mai 2012


Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a opta ediţie. Evenimentul este patronat şi anul acesta de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc pe 18 mai.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din Români (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, coordonând desfășurarea Nopții Muzeelor în România și asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului special dedicat, www.noapteamuzeelor.ro, dar și a unei campanii de promovare la nivel național. De asemenea, din 2011 RNMR coordonează și organizarea circuitului muzeal din București, care a fost inițiat în anul 2008 de către Muzeul Național de Artă al României. La ediția din acest an, RNMR propune vizitatorilor și un circuit-pilot în Cluj.

Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul. Mai multe detalii despre Noaptea Europeană a Muzeelor la adresa http://nuitdesmusees.culture.fr.
În România aproximativ șaptezeci de muzee își așteaptă vizitatorii în nocturnă.
În noaptea de 19 mai 2012, muzeele bucureştene îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţii, spectacole de muzică, dans, teatru şi film, proiecţii şi evenimente speciale interactive.
Pentru a-și stabili mai ușor propriul traseu, vizitatorii sunt invitați să folosească, ca și la ediția anterioară, harta cu programul Nopții Muzeelor în București, tipărită de Rețeaua Națională a Muzeelor din România cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Vizitatorii pot alege să-și petreacă noaptea de 19 spre 20 mai 2012 parcurgând atât muzee care și-au facut o tradiție din sărbătorirea acestui eveniment, cât și muzee sau organizații culturale care s-au alăturat în 2011 sau chiar în acest an.

Participă:

Muzeul national al Aviaţiei Romane
Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor
Program Noaptea muzeelor: 21:00-05:00
Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, singura instituţie cu profil aeronautic din ţară, deţine un patrimoniu bogat, alcătuit din colecţii unicat la nivel naţional. Pot fi admirate aici materiale cu semnificaţie pentru istoria aeronautică a poporului român: avioane civile şi militare, staţii de radiolocaţie, tehnică de artilerie antiaeriană şi rachete sol-aer, machete, uniforme, decoraţii sau documente de arhivă.

Muzeul National de Geologie
Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor 2012 - Comoara mineralogică a României
Program eveniment: 20:00-01:00
In noaptea de 19 mai 2012, vizitatorii pot admira eșantioanele expuse în Sala «Flori de Mină», dar și două dintre sculpturile lui Adrian Ilfoveanu. Totodată, cei interesați pot vizita expoziția temporară «Dobrogea între pământ și mare, amprenta timpului și a omului».
Sala «Flori de Mină» găzduiește o bogată colecție de minerale ce prezintă forme cristalografice deosebit de frumoase, multe dintre acestea fiind caracteristice zăcămintelor din România.
Expoziția «Dobrogea între pământ și mare, amprenta timpului și a omului» este organizată sub egida Ambasadei Franței și se desfășoară în colaborare cu Muzeul Țăranului Român și Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa.
Sculpturile lui Adrian Ilfoveanu sunt expuse pe peluza din fața Muzeului Național de Geologie prin programul «Arta la Verde» derulat de Institutul Geologic al României în parteneriat cu Galeria de Artă Contemporană AnnArt.

Muzeul de Artă “Vasile Grigore” – pictor și colectionar
Titlu eveniment: Remember Media - Vasile Grigore / Noaptea Muzeelor 2012
Program Noaptea Muzeelor: 18:00 – 2:00
- secvențe inedite (foto, film, înregistrări audio) din arhiva pictorului Vasile Grigore.
- „Vechi şi nou în obiectiv’’: Expoziţie de fotografii realizate de elevii Liceului C.A. Rosetti şi ai Școlii nr. 19 Tudor Arghezi în zona adiacentă Muzeului și nu numai. Cele mai bune lucrări vor fi premiate.
- pentru microbişti: Finala UEFA Champions league 2012 poate fi urmărită şi la Muzeul Vasile Grigore. Vom înregistra cu această ocazie „scorul” dintre Noaptea muzeelor şi Regele fotbal…
- istoria unui obiect: lampă pentru petrol de la începutul secolului XXMuzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Furnică-Minovici”
Titlu eveniment: Artă Veche Apuseană la Muzeul Dumitru Furnică-Minovici
Program Noaptea Muzeelor: 18:00 – 03:00
Colecția de Artă Veche Apuseană a inginerului Dumitru-Furnică Minovici cuprinde arme medievale, vitralii austriece, tapiserii flamande, piese de mobilier italian şi rarităţi bibliofile. Clădirea în sine este un monument remarcabil, ridicat în stil Tudor cu inserţii specifice stilului normand. A fost realizată după planurile fondatorului său şi ale arhitectului Enzo Canella. Vizitatorii vor fi acompaniaţi de poveştile muzeografului Costi Cioancă, care va prezenta istoria colecţiei.

Muzeul Bellu
Titlu eveniment: O întâlnire cu Ion Mincu şi I.L. Caragiale
Program Noaptea Muzeelor: 19:00 - 24:00
Grădina cu suflete a Baronului Bellu invită publicul la o seară specială în care este celebrat centenarul care se împlineşte de când două mari personalităţi au păşit în oraşul adormit: arhitectul Ion Mincu şi marele dramaturg Ion Luca Caragiale.
Expoziţia centrală, organizată în aer liber, prezintă lucrări reprezentative ale celor doi contemporani.
Pe toată durata programului vizitatorii pot lua parte la plimbări cu ghid în oraşul adormit, anul acesta fiind prezentate în prim plan monumentele Ion Mincu şi Ion Luca Caragiale, monumente ale scriitorilor, monumente ale artiştilor, cât şi lucrări realizate de arhitectul Ion Mincu.
În deschiderea evenimentului va avea loc sfinţirea unei troiţe ridicate la mormântul arhitectului Ion Mincu, figură emblematică a arhitecturii neoromâneşti.

Muzeul National al Pompierilor
Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor
Program Noaptea Muzeelor: 18.00-2.00
Muzeul Național al Pompierilor functioneaza in cladirea Foisorului de Foc
din anul 1963.
Expozitia permanenta prezinta momentele importante din istoria pompierilor din Romania pe fundalul evenimentelor de istorie nationala.
Se afla expuse pompe manuale pentru stins incendii, uniforme, drapele, documente, machete si accesorii diverse etc., exponate ce creaza imaginea evolutiei institutiei pompierilor.

Muzeul Municipiului București
Titlu eveniment: O noapte a istoriei bucureștene
Program Noaptea Muzeelor: 14:00 - 2:00
Locații:
Muzeul Municipiului Bucureşti
Palatul Voievodal Curtea Veche
Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”

Muzeul Naţional de Artă al României
Titlu eveniment: Explo(r)art
Program Noaptea Muzeelor: 18:00 - 4:30
Noaptea Muzeelor din acest an stă la MNAR sub semnul detaliului semnificativ. Vizitatorii au ocazia să descopere că arta constă (şi) în detalii - atât în galeriile muzeului (Galeria de Artă Europeană Şi Galeria Naţională), cât şi în curtea acestuia.
- studenţii Universităţii de Arte din Bucureşti au reinterpretat pentru eveniment, în manieră proprie, detalii din lucrările aflate în galerii, pe care vizitatorii le pot admira expuse într-o formulă accesibilă, chiar pe gardul muzeului.
- Copiii (şi nu numai) sunt invitaţi la traseele Ocheşte detaliul, iar în curte va fi instalată o cafenea vieneză, în colaborare cu Biroul de Turism Viena.
- concert Luiza Zan
- mini-recitaluri de muzică clasică

Muzeul Naţional de Artă Contemporană
Program: 21.00- 4.00 - Noaptea Muzeelor: Re:Made. Reinterpretari critice contemporane; Gheorghe Ilea - Tronicart 1300, Hans Op de Beeck - Sea of Tranquillity
De la Figurativ la Abstract, Soap Art Kollectiv - La Difunta - vizitare expoziții
MNAC Anexa
Calea Moșilor 62-68, Sector 2, București, info@mnac.ro, www.mnac.ro
Program: 21.00 - 1.00 - Noaptea Muzeelor: Piggy Bank, cu artiștii Daniel Knorr și Coate-Goale
Liane Birnberg. IMAGINE /Pentru că aripile sunt făcute să zboare - desen, fotografie, obiect, text
video: Barbara Kasper, Renate Sami

Muzeul Național Cotroceni
Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor - Menestreli la Palat
Program Noaptea Muzeelor: 19:00 - 24:00
 - vizitarea expoziţiei permanente a Muzeului Naţional Cotroceni
19:30 Să povestim despre commedia dell'arte (prezentare personaje și scenete): Compania de Artă STUDIO 24
20:00 Spectacol: Pantalone Îndrăgostit - Compania de Artă STUDIO 24
21:00 Mini Concert TRUVERII: Colindând Europa
21:30 Atelier de dansuri medievale și renascentiste - Truverii și Compania de Artă STUDIO 24
22:15 Concert spectacol TRUVERII: Muierea versus Barbat
23:00 Final

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi
Manifestarea organizată cu ocazia Nopții Muzeelor are ca temă expoziţia “1877. Pagină de glorie a istoriei României”

Muzeul Naţional de Istorie a României

Muzeul Naţional al Literaturii Române
Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor
Program Noaptea muzeelor: 10:00 - 02:00

Muzeul Naţional al Ţăranului Român
Titlu eveniment: Dobrogea. Între pământ şi mare, amprenta timpului şi a omului
Program Noaptea muzeelor: 18:00 - 1:00
Cu ocazia Nopții Muzeelor se vizitează secțiunea găzduită de Muzeul Național al Țăranului Român a expoziţiei Dobrogea. Între pământ şi mare, amprenta timpului şi a omului. Aceasta este realizată în paralel în cele trei muzee vecine din Piaţa Victoriei – Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Geologie. Vernisajul are loc în data de 18 mai.
Expoziţia deschisă în Sala Foaier a Muzeul Naţional al Ţăranului Român se articulează în jurul omului, a prezenţei sale pe teritoriul Dobrogei - din cele mai vechi timpuri şi până în prezent. Arheologi şi etnologi vor recompune un spaţiu în care îşi vor povesti aventurile, între bucuria descoperirii şi constrângerile ştiinţifice. Din expoziţie nu vor lipsi lucruri frumoase specifice acestei zone precum ţesături, obiecte din lemn, ceramică, icoane, podoabe, mobilier, dar şi muzici dobrogene.
Expoziţia permanentă şi celelalte expoziţii temporare sunt închise.

Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti
Program Noaptea Muzeelor: 20:00 - 05:00
Concerte de muzică universală şi tradiţional-românească în interpretări orchestrale, corale şi de cameră
20:00 - Orchestra simfonică a Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti” – dirijori Nicolae Racu şi Andrei Racu
22:30 - Corul Amadeus – dirijor Florian Costea
00:00 - Formaţia vocal-instrumentală de muzică veche „Anton Pann”, dirijor Constantin Răileanu
02:00 - Duo Cello Jaya: Aleca Potângă şi Ella Bokor
Casa memorială „George Enescu” – Vila Luminiş din Sinaia
Program Noaptea Muzeelor: 10.00 - 19.30
17:00: Cvintetul „Five”

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”
Titlu eveniment: Dimineața Muzeului
Program Dimineața Muzeului: 9:00 - 14:00
Muzeul Satului a adoptat programul Dimineaţa muzeului din motive de protejare a patrimoniului, oferind acces gratuit vizitatorilor matinali (între orele 9:00 - 14:00).
Muzeul Satului dă astfel startul programului european, invitând publicul să se „delecteze” cu activități interesante: spectacol de muzică populară, concert unplugged de classic-jazz în… şură, expoziţie de fotografie OPEN_CLOSED. Obiectele şi poveştile lor, teatru de umbre, târg cu meşteri populari, produse BIO.
După ora 14:00, muzeul se transformă într-un spațiu diferit pentru a celebra Irish Day și vă invită la un spectacol de dansuri irlandeze.

Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”
Titlu eveniment: Ştiinţa o ia razna la miezul nopţii
Program Noaptea Muzeelor: 20:00 - 01:00
Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” din Bucureşti invită publicul să ia parte la evenimentul „Ştiinţa o ia razna la miezul nopţii”, un spectacol inedit în care tehnologia va prinde viaţă.
Vizitatorii cei mai curioşi vor putea simţi pe pielea lor efectele electricităţii statice cu ajutorul maşinii Winter. Aerul va trepida datorită zgomotului produs de Dinamul „Edison” şi al maşinii verticale cu aburi, cu un cilindru de tip „H. Brulé & C.ie ”, maşini ce au alimentat centrala electrică de la Teatrul Naţional din Bucureşti. Vor mai fi prezentate generatorul „Brush” (1882), maşina cu abur orizontală ce a funcţionat la Monetăria Statului (1888) şi... nu numai.

Arhivele Naționale ale României
Expoziţia documentară intitulată “Viaţa urbană în Moldova şi Muntenia, 1830-1916” caută să pună în lumină dezvoltarea urbană de-a lungul perioadei 1830-1916. Ea abordează o tematică variantă, incluzând teme precum: extinderea spaţiului urban; arhitectură şi urbanism; lucrări de modernizare; activităti urbane; instituţii; deschiderea spaţiului public; tipuri sociale. Sunt expuse acte emise de autorităţi, înscrisuri ale particularilor, hărţi, planuri de oraşe, litografii, fotografii etc. Expoziţia este întregită de câteva filme documentare.

NM 2011 Arhivele Nationale


Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”
Nume eveniment: World Press Photo Romania
Program eveniment: 19:00 – 04:00

Centrul Cultural Art Society
Titlu eveniment: Nudurile în vizor. Capodopere necunoscute ale Pinacotecii Bucureşti în vizită la ArtSociety
Program Noaptea Muzeelor: 19:00 – 02:00

Fundația Löwendal
Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor la Fundaţia Löwendal - un eveniment interactiv la graniţa dintre joc şi film
Program Noaptea Muzeelor: 18:00 - 03:00

Universitatea Spiru Haret
Nume eveniment: Romula – un tezaur arheologic prea putin cunoscut
Program Noaptea Muzeelor: 19:00-02:00

Scoala Centrala
Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor
Program Noaptea Muzeelor: 20:00 - 1:00

În noaptea de 19 mai 2012, muzeele din Cluj îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţii diversificate, proiecţii de filme şi alte evenimente speciale. Pentru a-și stabili mai ușor propriul traseu, vizitatorii sunt invitați să folosească, în premieră, harta cu programul Nopții Muzeelor în Cluj, tipărită de Rețeaua Națională a Muzeelor din România cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Participă:
Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Cluj-Napoca)
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca)
Muzeele Universităţii Babeş-Bolyai (Cluj-Napoca)
Virtus Antiqua (Cluj-Napoca)
Muzeul de Istorie Turda
Muzeul “Octavian Goga” Ciucea
Muzeul Municipal Dej
Galeria Frezia Dej


Un număr mare de muzee din toată ţara sărbătoresc în anul 2012 Noaptea Muzeelor, propunând publicului expoziţii diversificate, spectacole, proiecţii şi evenimente speciale.

Muzeele din ţară care vă invită să sărbătoriţi Noaptea Muzeelor sunt:
Muzeul de Istorie și Muzeul de Științele Naturii Aiud
Muzeul Judeţean Teleorman (Alexandria)
Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia
Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” Bacău
Muzeul de Mineralogie Baia Mare
Muzeul Judeţean Botoşani
Castelul Bran
Muzeul Casa Mureşenilor Braşov
Centrul Cultural Petre Ţuţea (Braşov)
Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
Muzeul Marinei Române Constanța
Muzeul Olteniei Craiova
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva
Muzeul de Artă Vizuală Galaţi
Muzeul Județean “Teohari Antonescu” Giurgiu
Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi
Muzeul Țării Crișurilor (Oradea)
Muzeul Județean Argeș (Pitești)
Muzeul Naţional al Petrolului Ploieşti
Complexul Naţional Muzeal ASTRA (Sibiu)
Muzeul Naţional Brukenthal (Sibiu)
Muzeul de Istorie Sighişoara
Muzeul Național Peleș (Sinaia)
Muzeul Judeţean Olt (Slatina)
Muzeul Agriculturii Slobozia
Muzul Județean Ialomița (Slobozia)
Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” din Târgovişte
Muzeul Județean Mureș (Târgu-Mureş)
Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu” (Târgu-Jiu)Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu