19 noiembrie 2012

RESPLS pentru un internet mai civilizat!


Orice parinte poarta mereu in gand grija copiilor si isi doreste cele mai bune lucruri pentru acestia, printre care si cea mai buna educatie. Totusi, copiii nu pot fi supravegheati tot timpul, mai ales cand sunt pe Internet, si astfel acestia ajung sa se loveasca, ca si noi adultii, de lipsa de respect din mediul online.

Manifestata adesea din spatele unui profil anonim,  lipsa de respect este concretizata in comentarii injurioase la sfarsit de articol sau in diverse discutii pe forumuri. Nici mail-urile, grupurile de discutii sau retelele sociale nu sunt scutite de astfel de situatii uneori ajungand chiar la hartuire. Ca si adulti e posibil sa fi invatat sa ignoram astfel de aspecte dar toate acestea ii influenteaza pe copii si tineri care sunt mult mai vulnerabili.


Ca raspuns la aceasta situatie, Organizatia INSAFE, propune pentru Ziua Sigurantei pe Internet 2013 abordarea subiectului lipsei de respect in mediul online la nivel European prin campania „Connect with respect”. In Romania, Consortiul Sigur.Info, a lansat campania de constientizare si implicare RESPLS! adresata tuturor celor care doresc sa actioneze impotriva lipsei de respect in comunicarea pe Internet.

Prin intermediul acesteia vrem sa informam cat mai multi utilizatori de internet, parinti, profesori, tinerii si copii de faptul ca in mediul online au dreptul la respect si ca ceilalti utilizatori trebuie sa respecte la randul lor regulile de neticheta.

Campania RESPLS! are ca obiectiv principal sa lanseze utilizarea unui acronim de tipul celor folosite frecvent in comunicarea pe Internet ca metoda de reactie imediata la comentarii sau orice fel de comunicare care nu respecta neticheta. Prin intermediul acestuia, utilizatorii care sunt deranjati de limbajul altor utilizatori pot sa-si comunice dorinta de a fi respectati, intr-un mod rapid si concis, fara a dezvolta discutii ce pot degenera in conflicte verbale online.

Mai pe scurt, cand cineva va deranjeaza pe net, ii puteti raspunde cu RESPLS! Chiar daca la inceput poate nu va intelege, daca mai multi utilizatori il vor apostrofa cu acest acronim intr-un final se va prinde ca are doar doua optiuni: fie se ridica la nivelul discutiei fie paraseste zona. 

Pentru cei interesati sa afle mai multe despre campanie si despre cum ne pot ajuta sa ne facem cat mai auziti, mai multe informatii gasiti pe www.respls.sigur.info sau pe pagina de Facebook a Sigur.info.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu