6 decembrie 2012

Bing. Magia jucăriilor la MNIR

În aşteptarea sărbătorilor de iarnă, Muzeul Naţional de Istorie a României îşi întâmpină vizitatorii cu o expoziţie specială care cuprinde jucării de colecţie din perioada 1895 – 1930, piese excepţionale din patrimoniul Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi.


nunţăm astfel, vernisajul expoziţiei temporare “Bing. Magia jucăriilor”, joi, 6 decembrie, ora 14.30, la sediul din Calea Victoriei nr.12, Bucureşti. Vernisajul va fi precedat de o conferinţă de presă la care vor participa reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare – domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României şi domnul ing. Victor Ioan Tărtăcuţă, preşedinte al Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi.

Muzeul Naţional de Istorie a României vă propune de data aceasta o altă expoziţie dedicată istoriei jucăriilor – "Bing. Magia jucăriilor", realizată în parteneriat cu Asociaţia Colecţionarilor de Jucării Vechi. Este vorba despre o expoziţie cu totul deosebită, consacrată jucăriilor produse de compania germană Gebrüder Bing (devenită ulterior Bing Werke) din Nürenberg, o mare firmă, care a deschis un nou capitol în istoria jucăriilor din toate timpurile. Pornită ca o modestă firmă de produs vase de bucătărie, înfiinţată în 1863 de fraţii Ignaz şi Adolf Bing, din Nürenberg, Gebrüder Bing se va lansa în producţia de jucării în 1880. Fraţii Bing au dovedit că producerea şi distribuţia jucăriilor poate deveni o „treabă serioasă” şi profitabilă, o mare afacere, iar stilul jucăriilor produse de firma lor, „stilul Bing”, a devenit standardul acestei industrii până în anii 1950, când masele plastice, nou inventate şi utilizate pe scară industrială, vor duce la o altă mutare majoră în tehnicile de producţie şi în aspectul general al jucăriilor.

Prin raritatea, frumuseţea, ingeniozitatea şi valoarea lor intrinsecă, jucăriile produse de firma Gebrüder Bing expuse cu prilejul expoziţiei "Bing. Magia jucăriilor", constituie adevărate capodopere ale acestei industrii, ca şi a tehnologiei europene a vremii. Valoarea lor este sporită de faptul că, cele mai multe dintre piesele expuse sunt, încă, funcţionale, deşi unele datează de peste 100 de ani şi au supravieţuit la două războaie mondiale. Nu mai puţin important este faptul că, adesea, jucăriile expuse sunt însoţite de ambalajul lor original şi de cataloagele de vânzări şi preţuri ale firmei, editate înainte de Primul război mondial. Cea mai veche jucărie prezentă în expoziţie este o lanternă magică cu 12 diapozitive din sticlă, păstrată şi etalată în cutia originală datând din 1889 iar cea mai “nouă” jucărie este un hidro avion din 1930.

Expoziţia este însoţită de un minunat catalog bilingv român-englez care constituie o premieră ştiinţifică în muzeografia românească, deoarece până acum nu a fost prezentată o colecţie de jucării istorice, cu toate datele tehnice şi cu o ilustraţie atât de detailată şi completă.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 6 decembrie 2012 – 6 februarie 2013 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9.00 – 17.00. Catalogul expoziţiei va fi disponibil pentru public începând cu ziua vernisajului şi va putea fi achiziţionat de la magazinul muzeului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu