4 februarie 2013

Lecţia de prim ajutor


Lecţia de prim ajutor este un proiect ING Asigurări de Viaţă şi Asociaţia MaiMultVerde susţinut de SMURD şi Pro TV. În proiect sunt incluse site-ul www.lectiadeprimajutor.ro, aplicaţiile Lecţia de prim ajutor pentru smartphone-uri şi emisiunea Lecţia de prim ajutor difuzată pe Pro TV în perioada noiembrie 2011- februarie 2012. Emisiunea a fost prezentată de Dana Rogoz şi Dragoş Bucurenci.
Despre iniţiativă
Cornelia Aurelia Coman, Director General ING Asigurări de Viaţă“<<Lecţia de prim ajutor>> este un proiect care ne-a impresionat din prima clipă, răspunzând fidel valorilor privind educaţia şi prevenţia în care credem la ING Asigurări de Viaţă, dar şi prin puterea pe care o are de a salva vieţi. Esenţa activităţii noastre este aceea de a oferi oamenilor soluţii pentru a-şi proteja şi îmbunătăţi viitorul financiar, iar participarea într-o iniţiativă de o asemenea forţă, alături de parteneri valoroşi precum SMURD şi ProTV, este o declinare firească a rolului pe care ni-l asumăm. Credem cu tărie că, prin contribuţia fiecăruia dintre noi, putem găsi răspunsuri la probleme acute ale societăţii româneşti şi, tocmai de aceea, la ING ne implicăm ori de câte ori avem ocazia în astfel de cauze cu impact pozitiv şi durabil.”
Dr. Raed Arafat, Preşedintele Fundaţiei pentru SMURD„Susţinerea proiectului <<Lecţia de prim-ajutor>> se înscrie într-o serie mai largă de acţiuni promovate de SMURD şi Fundaţia pentru SMURD care au în vedere educarea populaţiei. Cunoaşterea celor mai simple reguli de acordare a primului ajutor de către fiecare dintre noi poate salva, nu de puţine ori, vieţi.  Aplicarea corectă a acestora poate duce la câştigarea unui timp extrem de preţios pentru pacient, până la sosirea echipajului specializat în acordarea primului-ajutor. Important este, însă, ca aceste regului să fie aplicate cu stricteţe, astfel încât acţiunile noastre să ajute pacientul, nu să-i agraveze situaţia. O singură acţiune sau mişcare greşită aplicată unei persone aflată într-o situaţie critică îi poate cauza uneori acesteia traume majore. Acesta este motivul pentru care SMURD sprijină acest proiect. “Lecţia de prim-ajutor” conţine un set de reguli simple, elementare, care pot transforma pe fiecare dintre noi într-un potenţial salvator”.
Dragoş Bucurenci, fondator Asociaţia MaiMultVerde“Ideea unei emisiuni care să popularizeze măsurile elementare de prim ajutor mi-a venit în timpul stagiului de voluntariat pe care l-am făcut în prima jumătate a acestui an în cadrul SMURD Bucureşti. Asa mi-am dat seama că, oricât de performant ar fi sistemul naţional de medicină de urgenţă, eI nu poate suplini gesturile elementare pe care ar trebui cu toţii să ştim să le facem din momentul producerii unui accident şi până la sosirea salvării.”
In scolile sau gradinitele din Romania, copiii si elevii nu invata cum sa acorde primul ajutor intr-o situatie de urgenta, iar cursuri pe aceasta tema sunt destul de putine si foarte putini romani au acces la ele. Astfel, multi romani nu stiu ce trebuie sa faca atunci cand se afla intr-o situatie limita. Doar in anul 2010, peste 1.000.000 de persoane au solicitat la 112 ajutor medical de urgenta. Cei mai multi dintre cei care au sunat la 112 nu au stiut ce sa comunice operatorilor sau cum sa procedeze in cazul unei persoane care are nevoie de ajutor pana la sosirea salvatorilor.
Astfel, Asociatia MaiMultVerde, in parteneriat cu SMURD si ING Asigurari de Viata a realizat Lectia de prim ajutor, un program de preventie si educatie care ofera solutii la situatiile de urgenta cele mai frecvente. Programul include emisiunea Lectia de prim ajutor, site-ul www.lectiadeprimajutor.ro si aplicatii pentru smartphone, primele de acest gen din Romania.
Programul este sustinut public de Raed Arafat, fondatorul SMURD si de numeroase alte personalitati. In semn de multumire pentru acest sprijin, ING Asigurari de Viata a decis sa doneze catre SMURD 1 Euro pentru fiecare descarcare a aplicatiei.
Trusa De Prim Ajutor

O trusă de prim ajutor trebuie să se regăsească în orice casă. Aceasta trebuie
să fie bine aprovizionată şi păstrată mereu la îndemână. Este bine să aveţi o
trusă de prim ajutor şi în maşină sau în bagaj, atunci când plecaţi în vacanţă.
De asemenea, verificaţi constant termenele de valabilitate ale produselor şi
înlocuiţi-le pe cele expirate.
Puteţi achiziţiona o trusă de prim ajutor de la farmacii sau o puteţi alcătui chiar
voi. Ar fi bine să includeţi următoarele lucruri în kit-ul vostru de prim ajutor:
 • comprese sterile de tifon
 sau tampoane de vată sterile
 • faşă de tifon
 • bandaje adezive de mai multe dimensiuni
 • leucoplast
 • bandaj elastic
 • foarfece
 • alcool medicinal
 sau apă oxigenată sau o loţiune dezinfectantă
 • mănuşi
După caz, se mai pot adăuga în trusa de prim ajutor:
 • tensiometru (pentru persoane vârstnice sau cu afecţiuni cardiovasculare)
 • termometru
 • pensă
 • câteva medicamente pentru afecţiuni uzuale – analgezice (pentru a combate durearea), antialergice (utile în cazul alergiilor) şi antiinflamatoare (în cazul loviturilor sau a contuziilor)
 • lanternă şi baterii 
(în special în maşină sau pentru cei care merg în excursii)
 • pătură sau folie de supravieţuire (pentru cei care se pregătesc de excursii la munte sau la mare)
ATENŢIE! Trusa de prim ajutor nu înlocuieşte vizita la medic şi consultul de
specialitate. Însă, ea poate fi utilă în diverse accidente minore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu