7 februarie 2013

Procedura de organizare si desfasurare a taberelor si excursiilor

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a facut publica procedura privind organizarea si desfasurarea taberelor, excursiilor, expeditiilor si drumetiilor scolare.

Procedura stabileste modul in care se organizeaza, aproba si deruleaza taberele, excursiile, expeditiile si drumetiile scolare de catre unitatile de invatamant din municipiul Bucuresti si modul in care se asigura respectarea cadrului legal al deplasarilor realizate in afara localitatilor cu elevii si prescolarii, cu participarea cadrelor didactice.

Orice tabara, excursie, expeditie, drumetie, cu elevi si prescolari, organizata cu aprobarea conducerii unitatii de invatamant, se va realiza in afara orarului scolar numai in conditii de legalitate si siguranta, directorii unitatilor de invatamant si conducatorul delegat al activitatii purtand intreaga raspundere, se prevede in document.

Procedura precizeaza ca nu se va solicita avizarea de catre ISMB a taberelor scolare, excursiilor si drumetiilor organizate in afara orarului scolar (in vacante, in timpul liber al elevilor, etc.)."Pentru orice deplasare cu elevii, cadrul didactic organizator este obligat sa anunte conducerea unitatii de invatamant si sa prezinte documentatia specifica", se arata in documentul ISMB.

Potrivit ISMB, nerespectarea cerintelor privind intocmirea documentatiei in vederea organizarii excursiilor, taberelor si drumetiilor, precum si de anuntare a conducerii unitatii de invatamant privind deplasarea atrage raspunderea exclusiva a cadrului didactic.

Excursiile vor fi asigurate cu cadre didactice si personal sanitar. Astfel la 10 - 15 elevi cate un invatator sau un profesor sau animator, la 5 - 7 elevi cate un cadru didactic pentru excursiile in strainatate, la 100 - 200 de elevi cate un cadru sanitar mediu.

In ceea ce priveste taberele pentru prescolari la 15 - 20 de copii sunt necesare doua educatoare si o supraveghetoare de noapte, iar la 100 de prescolari cate un cadru sanitar mediu.

La taberele pentru elevi la 10 - 15 elevi va trebui sa fie prezent cate un cadru didactic, iar la 300 de elevi un cadru sanitar mediu.

In taberele izolate cu efectiv mai mic de o suta de elevi sunt necesari un cadru sanitar mediu si un medic.Amintim ca Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism si Ministerul Educatiei au incheiat un  Protocol de colaborare prin care anunta ca "vor elabora un set de proceduri punctuale de achizitionare a pachetelor de servicii turistice de catre unitatile de invatamant, inspectoratele scolare judetene - pentru excursiile ce se vor derula cu elevii, proceduri ce vor cuprinde, obligatoriu, incheierea unui contract cu o agentie de turism, care sa fie detinatoare a licentei de turism si a politei de asigurare a serviciilor turistice, conform legislatiei in vigoare."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu